duit dan nafsu
▶ 18 August, 2017 1:10 PM 0 comment


assalamualaikum;

tbh aku dah terfikir dah nak post benda ni since yesterday tapi sebab batery semua habis aku cm ok nnti :)

not s sure either i starts to grow mature ever since i enrolled college or i just think this way. back in japan to be honest, i don't really have any money problems when i was in japan maybe because first, scholarship. second,the foods were prepared by my host fams, third i mostly use my money for travelling around and i use the excuse "once in lifetime" a lot. like a lot. #sorryayah. and plus, i went to school je most of my time and lepaks at the beach or conbini. so here, i really extremely have money issues. dah lah tak dapat scholarship due to surat dah expired and memang mimpi untuk dapat elaun nanti hnyalah mimpi. jadi bila kena bangun pagi dan breakfast lunch dinner supper bayar duit buku hutang member tu semua sendiri rasa macam nak letak duit dalam peti besi!!! like seriously aku dah macam kena buat lejar buku tunai sebab kekadang aku sendiri tak tahu duit aku keluar ke mana....

sekarang aku cuba untuk bajetkan rm15 seminggu tapi macam semalam aku dah spent rm5 so macam mimpi jugalah benda ni :')

so, macam mana nak save duit bila kau dah masuk kolej? macam mana??? lagi lagi dengan ekonomi kita sekarang sekejap turun sekejap naik. dengan aku duduk kat pusat bandar mana semua price dia kalau boleh aku nak bandingkan dengan tempat asal aku.

susah lah gini. kalau korang ada idea, mohon pls share. desperate.

Labels:

hectic
▶ 11 August, 2017 10:33 AM 0 comment


assalamualaikum


setiap hari, rindu nak berbahasa melayu, rindu nak menulis. alhamdulillah aku rasa the "college life" has started to hit me right now. this two weeks aku dah macam buat marathon tido pukul 3, 4 hanya untuk menghantar dua tiga helai kertas :')

tak bole nak describe betapa penuh nya kepala otak aku untuk balance everything. dengan pertolongan Allah, aku dapat belajar banyak sangaaaaat benda dalam dua minggu kecelaruan ini

1) never procrastinate

aku rasa benda ni dari tadika pun kita dah rasa so adik adik silalah bertaubat sebab this 'disease' is really hard to cure when you grow up. Can you imagine 3 presentations in a day? and plus a test?! well ini hanya mukadimah adik adikku. tajuk dah diberi seminggu sebelum tapi sebab syait0n nir0jim dan puan nafsu ni tak puas berehat jadi diri sendiri pun tangguh sampai sehari sebelum. last week monday was a truly tiring day. but lagi tired bila kau dah penat tapi kau tak boleh tido sebab masih ada kerja untuk buat. aku balik mahalla pukul 12, masih memakai baju kurung pagi tadi dan sedihnya tu kali pertama aku masuk bilik selepas keluar pergi kelas pukul 9. aku tak tahulah ni hanyalah sekarang sebab aku asasi but im sure learnt and experience alot from this.

2) balancing

uish siapa sedar yang sebenarnya aku ada bakat untuk muti tasking not only two stuffs but many times at once! tahniah diri sendiri sebab berjaya menemui bakat terpendam anda. seriously, multi tasking is super important when you in university as you want to succeed in academics and curriculum


3) hikmah

mungkin dengar cliche bila dak dak baru masuk uia tapi benda ni something yang aku harap orang lain pun dapat satu hari nanti. here in cfs we will be divided into 3 groups: study circle, fardhu ayn and tilawah. it depends on how well you do the test. as a result, im in group fardhu ayn where we learnt Islam all over again but this time in english. mula mula rasa sedih sebab tak dapat nak masuk study circle which is like the first among three groups but semua ada hikmah. aku lebih faham islam. bukan nak cakap pemahaman aku dah tinggi sekarang dah boleh jadi ustazah tapi judge from me in high school especially in japan, aku lebih kenal Allah, lebih memahami Dia. maybe ni orang cakap tak kenal maka tak cinta. so bila aku kenal dia betul betul menggunakan akal yang diberiNya, aku sedar betapa daifnya aku terhadap ilmu agama. dan benar, umur hanya sekadar angka. ilmu kau itulah kayu pengukur yang sebenar. rakan aku, umur bawah aku tapi ilmu agama dia masyAllah hanya Allah yang tahu. hm mungkin betul sekolah menengah memainkan peranan yang sebenar. every school has it's pros and cons and depends on how you take them i ur life. semua manusia tak sempurna. jadi bila kita dah start masuk alam universiti where every people came from different background you will realised how small you are and you are still lacking.

yang penting semua benda yang kita buat, mestilah kerana Allah.

nawaitu tu penting. tanpa nawaitu mungkin kita takkan bangun esok pagi untuk ke kelas. tanpa nawaitu mungkin satu hari kita penat gi kelas tapi takda satu ilmu pun yang masuk. tanpa nawaitu mungkin kita akan nampak orang lain lebih penting dari Allah. tanpa nawaitu kita akan lupa niat kita yang sebenar.

penat. sangat.

dah tiga kali menangis.

tapi air mata hanyalah sekadar air mata. langkah kita yang membezakan segalanya. jangan kau lemah. jangan kau mengalah sebab ini adalah takdir mu.

as a law students you need to know eeeevvvveeeeryyyyythinnnnggg that happening around you whether you want to know or not. it's part of learning; how to conrol your kepohness

dugaan? banyak. peer pressures especially. not that kind of pressure you want to be in the trend but that kind of pressure when you trying to change someone. But, always believes that Allah is always there to help you

Allah tidak akan member dugaan yang tidak mampu dipikul oleh hambanya...
1:25am
12082017
(hepi beday tokmak!)