berat
▶ 23 December, 2017 11:42 AM 2 comment


assalamualaikum



for this entry im writing it specially for someone. aku jarang buat post untuk sesorang. biasanya aku akan buat yang dituju untuk semua orang. tapi kali ni aku kena buat juga sebab nak sampaikan apa yang aku tidak boleh sampaikan secara fizikal.

for you A,

aku suka pandang orang sekeliling bila aku keluar jejalan sebab aku rasa macam aku buat kenalan baru. aku tahu macam pelik, saiko tapi bila jumpa orang sejenis perangai yang kita selalu nampak dalam tv secara live baru aku tahu betapa realnya kehidupan itu. aku tahu aku baru kenal kau sekejap. malah tak sampai setahun pun. aku tak tahulah aku ada hak atau tidak untuk menulis tentang kau tapi aku harap kau boleh baca sampai habis.

walaupun aku baru kenal kau tak cukup setahun lagi tapi aku tak tahulah kenapa dengan kau lah aku paling concern. mungkin sebab aku rasa kau ni lain sikit dari manusia manusia yang aku pernah jumpa. kau ada matlamat kau sendiri dan 'warna' sendiri. tapi aku kekadang geram sebab 'warna' kau itu senang senang orang lain burukkan. kau baik. baik sangat tapi bila orang sekeliling mula bertindak kasar kau pun bertindak kasar. tapi yang aku kagum ialah, kau cepat berubah hati. so sekasar or seburuk mana pun kau, lelama hati kau sedar dan kembali kepada Tuhan.

itu satu kelebihan yang tak semua orang dapat.

kau lah kawan pertama yang aku pernah ada yang tak takut untuk beralah, menyatakan kebenaran. so far sem 2 ni kita gaduh paling banyak walaupun sem ni paling sekejap. bila kau minta maaf dulu aku harap kau tak fikir yang aku ni jenis menunggu orang lain minta maaf dulu kalau buat salah. aku hanya akan berdiam kalau aku rasa orang kedua itulah yang bersalah. tapi kalau aku yang salah, setinggi gunung manapun ego aku, aku akan cuba untuk minta maaf.

aku tak tahu kenapa tapi aku paling benci gaduh dengan kau. tak kisah lah buruk mana pun kita perna buat bersama (amboi lain macam bunyinya) aku palng paling tersangat benci gaduh dengan kau.

sebab bila gaduh dengan kau, muka kau obvious sangat marah!!! akak takut!!!

aku pernah bagitahu sebelum ni (tak taulah mu ingat ke dak) yang aku senang baca muka orang. tak kisah lah orang tu aku dah lama kenal ke baru kenal, dari muka diorang aku dah boleh baca dia dalam situasi macam mana. tapi entah kenapa aku tak anggap benda ni sebagai kelebihan. malah satu kekurangan. bagi aku, kelebihan tu sesuatu yang memberi kesan baik kat sesorang. Tapi benda ni menjadi kekurangan untuk aku sebab aku dapat baca air muka sesorang itu tapi aku tak boleh nak buat apa-apa. aku tak boleh nak bantu. nak pujuk apalagi kan. jadi aku akan mengambil langkah yang paling simple dan tak benefit langsung iaitu dengan berdiam. aku tak suka berdiam tapi apakah daya diri ini seorang penakut.

nevertheless, aku nak minta maaf. maaf sebab buat kau terasa. maaf sebab buat kau menangis. maaf sebab buat kau tak senang duduk. maaf sebab buat macam itu ini kat kau. aku sebenarnya orang yang bebas. as long as the respect is still there im okay with everything. so kalau boleh aku pun nak kau "bebas" dengan aku. aku harap aku dapat jadi tempat penghilang stress instead of stress giver. just chill and be you je dengan aku! but chill in nice decent way of course lol

jangan kecil hati tapi kau antara orang yang senang aku nak baca.
tapi tulah, takut nak tanya.

bila dah banyak sangat berdiam aku jadi seorang yang ego dan emotionless kekadang dimana aku tak bagitahu apa yang aku fikir secara jujurnya. sebab aku tahu aku tak mampu untuk buat apa-apa. aku tak tau apa yang ditakutnya so aku kagum dengan orang yang tak takut untuk betulkan yang salah, biasakan yang betul

macam kau.

aku tahu kau ada ego yang tersendiri jugak. tapi bila kita gaduh kali kedua tu then untuk kau ada courage sebanyak itu untuk minta maaf, aku jadi cair. rasa nak peluk je masatu tapi tuh lah ict depan mata ego dalam hati :/

bukan nak burukan yang lain, ni just pendapat aku.

aku rasa kau dah okay dengan diri kau sekarang. just bila orang sekeliling kau mula buat sesuatu yang kau tak buat, kau akan terikut ikut. contoh dalam bilik. bila 2 orang rakan seperjuangan kita duk mencarut bila melihat, bercakap sesuatu, aku perasan yang kau pun terikut ikut macam diorang. maafkan aku kalau aku salah. ni just pendapat aku ttg kau yang dah lama terkubur dalam hati.

lastly, maafkan aku kalau aku ada tersilap bahasa, langkah, perkataan kat kau selama kita bersama ni. kau kena percaya kekadang yang aku tunjuk kat kau tu bukan 100% genuine! aku masih cuba untuk kawal hati ini sebaik mungkin. semoga kita boleh jadi sahabat sehingga syurga. terima kasih kerana terus support lawak busuk aku ;>

ps: pasal giveway tu sumpah aku terkejut! but past is past. jangan percaya sangat giveway sebab aku pernah try lebih dari 10 kali semua kalah. nanti ada rezeki aku belanja tudung eh. pls jangan mention pasal post ni kat bila kita jumpa ok. rahsia kita dua.

love you, saranghae

24122017
0330am
kau yang mana?
▶ 18 December, 2017 6:32 AM 0 comment


assalamualaikum


pernah tak jumpa orang kali pertama dan cuba untuk masukkan dia dalam kategori tertentu?

"oh dia ni mesti jenis yang muka gangster tapi hati selembut aiskrim"

"oh dia ni mesti jenis yang loner tapi actually nak kawan"

"mesti dia jenis yang penakut"

"yang tak buat kerja"

"yang semua orang nak kawan"

"yang itu"

"yang ini"

-

korang tau tak penyakit ni bahaya? bahaya untuk minda untuk orang sekeliling kita. kenapa? sebab dia jadikan kita ni orang yang jenis cepat menghakimi. sampai sekarang aku masih pegang kata sesorang ni (yang aku lupa,sorry)

"kalau kau buat dia macam itu, mesti orang lain akan buat kat kau" 

aku tak tahu kenapa tapi kata ni lah yang restrain dan dalam masa yang sama membenarkan aku untuk buat atau tidak buat sesuatu pada seorang. aku manusia jugak. ada masa aku dalam kekeliruan. patut ke aku tolong dia sedangkan dia kianat aku? patut ke aku tolong dia sebb aku benci dia? tapi dengan kata-kata ni, alhamdulillah aku boleh buat sesuatu yang aku tak menyesal kemudian hari.

"hari ni hari dia, mungkin suatu hari nanti, hari kita pulak"

and things go on.

kalau korang jenis yang ada penyakit bahaya ni better stop. sebab bende ni yang menghalang kau dari kenal sesorang itu dengan lebih mendalam. sini aku bagi kau satu contoh:

aku.

nasib aku diletakkan dalam kelas yang pelajarnya dari society yang sama dengan aku dan budak dia bukan budak yang budak budak (ok lolz) senang cerita, budak dia hebat. so aku kenal mereka dari society bukan dari segi academia so bila kami dah satu kelas aku dah lama kunci mereka ni semua dalam satu kategori dalam otak aku iaitu kategori "budak taraf yang lain". alahai bengok nya aku masa itu bila aku fikir semula. walaupun ni short sem, sekarang dah nak habis aku rasa sedih. sedih sebab tak dapat nak jadi member dengan diorang. aku baru sedar yang diorang ni hebat tapi dalam masa yang sama mereka ni masih manusia biasa plus budak lagi. ada saat mestilah nak dilayan seperti rakan sebaya yang biasa dan mesra. tapi sebab ego aku yang pi letak depa semua dalam satu kotaq ha padan muka hang

so gais, nevertheless what kind of person you are, if you think your way is wrong, it is never too late to not to be you. explore more and do foolish things in order to know about yourself :)

ps: rip jonhyung shinee :(((( they said shinee is the only group that last long for 7 years. now one of them had gone....

1025pm
18122018