[自由]
▶ 15 September, 2017 11:28 PM 0 comment


assalamualaikum


自由 or jiyuu bermaksud free. It can use to define a person but bukan dalam istilah "kau ialah percuma" tapi dalam istilah "kau seorang yang bebas"

japanese people use jiyuu to describe a person who is free dan bebas untuk melakukan apa sahaja. bukan kita ni tak free, just minda kita masih dalam penjara.

i personally think japanese ni jiyuu. lantak lah orang kata apa tapi kalau kau tengok betul betul kat depa ni actually they are very jiyuu until they reach the age where they need to be responsible for everything aka adults. so bila diorang kat bangku sekolah, diorang buat macam seorang manusia yang masih bersekolah. tak macam sekarang yang literally happening in Malaysia, where kita sendiri tak pasti sama ada sesorang tu budak sekolah lagi ke dah kerja. thats why kalau anda seorang pelajar dan sering dilabelkan sebagai akak, jangan bersedih. kita sama t_t

entahlah. kalau kita ni pakai baju macam budak kecik dilabelkan sebagai tak sedar diri pulak. then bila kita pakai baju orang besar dilabelkan tua pulak. alahai, perspective orang je dik. yang penting apa yang dalam kepala kita sendiri.

ok back to topic, actually aku cemburu dengan budak sekolah jepun. mungkin sebab aku pernah merasainya jadi aku rindu. rindu dengan suasana dimana aku hanya perlu fikir tentang sekolah. fikir nak jumpa kawan mana esok, dan rindu untuk tidak memikirkan tentang pembelajaran. so yesterday ada bunkasai (culture festival) kat sekolah. It looked super fun based on photos yang nachu hantar kat aku dan based dari insta insta yang aku stalk. kalau aku boleh patah balik tahun lepas, perkara yang aku paling nak tukar ialah masa bunkasai dan taikusai (sports festival). yelah kita mana ada experience tu semua macam depa japanese yang lain yang dah rasa bunkasai sejak middle school lagi. jadi bila tibanya kat aku, aku macam follow the flow je. ada lah kisah kisah <3 macam kat dalam manga tu berlaku tapi ehem biarlah rahsia tapi aku still tak puas hati how i can be so coward and duduk kat cafe tea ceremony macam  tu je. guh what a waste. taikusai pun sama dah lah sedih.

so overall i just want to say we sometimes should just act carelessly sometimes. ignore the repercussions. ignore your limit. ignore your fear

.....just like japoneeeeese

06092017
6:51pm
usrah
▶ 03 September, 2017 8:49 AM 0 comment



assalamualaikum

Satu perkataan tapi dijalankan dengan penuh ilmu dan insyallah keberkatan. Alhamdulillah masuk uia ni depa buat setiap minggu selasa malam ialah malam usrah dimana naqibah(untuk perempuan dan naqib untuk lelaki) untuk lead setiap kumpulan dalam usrah.

First time aku join usrah dulu ialah masa kat jepun. Aku sejenis orang yang bila dah join aktiviti agama dan disuruh untuk buat sesuatu aktiviti yang aku tak pernah buat aku akan nervous. Yelah, kurang ilmu agama. Jadi masa first time akaks2  kat jepun tu habaq yang "nanti akan ada usrah" dalam hati aku mula berbisik apakah usrah tapi aku tak bertanya kepada sesiapa sehingga lah usrah tu mula. Jadi masa first time aku join usrah tu aku sangat sangat sangat jatuh cinta kepada usrah. Tak sangka ilmu agama boleh dikongsi dalam bentuk yang begini dan kita berkongsi ilmu dengan sesorang yang dalam lingkungan umur kita. Masa tu naqibah(orang yang lead dalam usrah) tu tua dalam 2 3 tahun je dari aku. Kira ibarat kakak aku juga lah. Dia pulak, dikenali dengan nama AD sangatlah ceria perwatakkan nya dan bila nak usrah je aku seronok sebab naqibah aku yang semangat dan penuh ilmu.

Jadi bila kat uia, bila nak usrah aku jadi seronok. Selain daripada dapat halang kelas daripada dijalankan , aku rasa macam usrah tu waktu untuk diri aku. Waktu aku mengenali Allah. Yelah kita kelas dari pagi sampai petang then kekadang malam ada meeting jadi waktu untuk diri aku kekadang susah nak dapat. Apalagi aku dengan Allah. Syukur universiti ini mengaplikasikan event yang sebegini dalam seminggu.

Aku tak ingat dah berapa minggu kami buat usrah ni tapi semalam ialah malam terakhir sebab dah nak dekat final exams. Hari terakhir tu lah aku bagitahu umur aku kat naqibah aku tapi taktahu kenapa jiran yang duduk kat bilik depan lagi surprised dari naqibah tu sendiri haha

Kami 10 orang kongsi pandangan, idea dan juga tangisan dalam semua waktu kami ber-usrah. Alhamdulillah, benda ini tak pergi dalam keadaan yang sia sia.

Looking forward to more religious activities within this campus. And may the odds be in yout favour for another 2 sem together . Last,  Aku bukan ulama, tapi aku cuba untuk mendapatkan ilmu.